POGO: I GO TO THE GYM EVERY DAY

Pokemon Go - Gym

Igår kväll stängde Niantic ner alla gym världen över för att inom kort kunna lansera det nya omarbetade, och av många efterlängtade, gymsystemet. Först när alla spelare har fått tillgång till den nya uppdateringen kommer gymmen att börja fungera igen men redan nu har de gått ut med en del info om vad vi kan vänta oss.

Ett nytt sätt att gymma: Mer laganda, mindre Blissey-torn

Gymmen kommer inte längre att behöva tränas upp på samma sätt som de har gjort tidigare, med en level i taget. Istället kommer de bestå av 6 st permanenta platser som kan nyttjas av spelare inom det kontrollerade lagets team. Varje Pokémon måste dessutom vara unik. Detta innebär att om det gula laget tar över ett gym så kommer de direkt att få 6 platser att lägga in valfri Pokémon på, men det får enbart vara en av varje ‘mon. Med andra ord kommer det inte längre gå att lägga in 10 st Blisseys på ett gym – hurra! Motståndarlag som vill försöka ta ner ett gym kommer dessutom få möta ‘monsen i den ordning som de lades in i gymmet. 

Utöver detta kommer den nya uppdateringen att bygga på ett motivationssystem. När en Pokémon läggs in i ett gym kommer en mätare för dess ”motivation” att synas. Allteftersom tiden går kommer motivationen att sjunka och likaså om den blir besegrad i en match. När motivationen sjunker hos en Pokémon kommer även dess CP (combat power) tillfälligt att sjunka så att det blir enklare för motståndarlagen att ta ner gymmet ifråga. För att hålla uppe motivationen hos lagets Pokémon kan spelare mata dem med bär – antingen med ”Razz Berries” eller ”Golden Razz Berries” (mer om dessa nya bär längre ner). När motivationsmätaren för en Pokémon är på noll så kommer den att lämna gymmet och återvända till sin tränare (efter nästa förlorade match).  

I framtiden kommer man dessutom att kunna snurra på gymsymbolen, på samma sätt som man gör på ett PokéStop, och på så sätt få items. Många av mina favoritstopp har redan bytts ut och blivit nya gym!

PokéGym - Gymmen

 

Gym Badges à la Ash Ketchum?

Spelare som interagerar (på vilket sätt är inte specificerat) med gym  kommer att kunna erhålla medaljer, så kallade ”Gym Badges”. Dessa medaljer ska, enligt Niantic, fungera som en slags memorabilia av de äventyr man upplevt och spegla spelarens bidrag till ett gyms framgångar. Medaljerna kommer sedan att kunna uppgraderas genom att man utför olika uppgifter – till exempel att ta ner ett motståndarlags gym, att mata sitt eget gyms Pokémon med bär och att snurra på gymmets symbol. Genom att uppgradera en medalj finns det möjlighet att få bonus-items och fler belöningar från gym.

PokéGym - Medaljer

 

Raid-funktionen och ännu mer gemenskap

Raids (eller ”räder” på svenska) är även det en ny funktion för gymmen och ska uppmuntra till ännu mer samarbete mellan spelare. Tillsammans med upp till 20 andra ska man, i en räd, gemensamt försöka besegra en ”extremt kraftfull Pokémon”, skriver Niantic som har valt att kalla denna för en ”Raid Boss”. Innan en räd börjar så kommer ett stort ägg med en timer att dyka upp ovanför gymmet. När nedräkningen nått noll så kommer bossen att avslöjas. Av bilderna att döma verkar det som att det är vanliga, uppgraderade, ‘mons som ska agera boss. Det som gör dem så kraftfulla är deras höga CP som är betydligt över standarden. 

För att kunna möta denna boss behövs ett ”Raid Pass”. En gång per dag kan spelare få ett gratis pass genom att besöka ett gym. En spelare kan dock ha max ett pass i taget. Utöver det vanliga passet kan man köpa ”Premium Raid Pass” i shoppen, dock framgår det inte om detta premiumpass faktiskt ger något utöver det vanliga passet eller om det enbart benämns som premium för att det är köpt. Lyckas deltagarna i räden att besegra bossen inom den satta 5-minutersgränsen så får de möjlighet att fånga en extra kraftfull Pokémon till sin egen samling. Inte heller här finns det några närmare detaljer om vilken slags Pokémon det kan röra sig om men jag noterar att medan Niantic beskrivit bossen som ”extremt kraftfull” så benämner de enbart den senare (dvs den Pokémon man möter efter att bossen är besegrad) som ”extra kraftfull”. Eller kan det vara så att det är bossen man ska fånga?

Raid-uppdateringen kommer, till skillnad från resten av det nya gymsystemet, att dröja ett tag. Under de kommande veckorna kommer den att släppas som en beta-version för ett begränsat antal spelare vid vissa specifika gym, men kommer successivt att implementeras världen över.

PokéGym - Raids

 

Nya items: Godis, bär och maskiner

Vid besegrandet av ”the Raid Boss” (så töntigt namn btw…) kommer man att erhålla ett gäng belöningar, bland annat items som är exklusivt för just denna prestation. Dessa items är ”Rare Candies” (sällsynta bär), ”Golden Razz Berries” (gyllene razz berries/hallon) och Technical Machines (tekniska maskiner…). Det kommer att finnas två typer av Technical Machines – ”Fast” (för en Pokémons snabba attacker) och ”Charged” (för en ‘mons sekundära attacker, som behöver tid att ladda).

En Rare Candy är en mystisk godis som, när den används på en Pokémon, förvandlas till godis för Pokémonen ifråga. Golden Razz Berries kan användas för att markant öka sina chanser att lyckas fånga en Pokémon man möter i det vilda men också att helt återställa motivationen av en Pokémon på ett gym. Technical Machines lär din Pokémon, permanent, en ny Fast Attack eller Charged Attack beroende på vilken ”maskin” du använder. Ett sätt att råda bot på ‘mons med bra IV men kassa attacker – score!

 

Sådär ja, det var allt tror jag. Och i framtiden kommer jag helt uppriktigt kunna säga att jag går till gymmet varje dag – ibland till och med flera gym på en dag! *blink*

Written By
More from Amelie Lund

WEEKLY WANTS: FANTA

Den här veckan suktar jag efter denna härligt retro Fanta-tisha från Bikbok...
Read More

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *