BOKTIPS

DE KOMMER DRUNKNA I SINA MÖDRARS TÅRAR AV JOHANNES ANYURU

De kommer drunkna i sina mödrars tårar Av Johannes Anyuru
En vinterkväll kliver tre individer som svär trohet till den sönderfallande terrorstaten Daesh in i en bokhandel. En kontroversiell konstnärs framträdande avbryts av ett pistolskott, panik utbryter och samtliga i lokalen tas som gisslan. Men en av de tre angriparna, en ung kvinna som har som uppgift att filma våldet, bär på en hemlighet som kan ändra allt. Under attacken vänder hon sig till en av de andra och viskar: Allt är fel. Vi borde inte vara här. Vi borde sticka.
Två år senare besöker en författare kvinnan på en rättspsykiatrisk klinik. Hon har läst hans böcker och ger honom en bunt papper, där hon har skrivit ner en sällsam berättelse.

Hon menar att hon kommer från framtiden.

———–

Boken verkade såå spännande men visade sig vara väldigt svår att komma in i. Svårt att veta vem det är avsnitt handlar om, svårt att följa personers historia och svårt att hänga med i vilken tid och/eller plats som beskrivs. Lite tror jag det beror på att verkligheten i boken inte är överensstämmande med verkligheten här och nu och att framtidsbeskrivningen bara skiljer sig lite från bokens verklighet. Språket i boken är svårt och otillgängligt men kanske lättare för vana poesiläsare att ta till sig. Over all tyckte jag nog ploten i boken var spännande och tilltalande men framförandet och presentationen svår. Tvisten de sista 25 sidorna eller så höjde betyget betydligt.

Betyg 2,5
Kvinnan bakom boktipsen:

Kicki som är en alldeles vanlig kvinna i 40-årsåldern som till vardags funderar kring samhällets brottsförebyggande och hur man kan samverka på bästa sätt. Man och två barn upptar det mesta av fritiden men om det finns tid över spenderas den med fördel på böcker (och då mestadels deckare och fantasy) tv-serier, tv-spel och stickningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.