INNE OCH UTE-LISTAN FÖR TRÄDGÅRDEN

skånska byggvaror växthus

skånska byggvaror växthus

 

Gud vad jag längtar till då inne och ute flyter ihop och dörren ut till trädgården kan stå öppen. Jag älskar min trädgård och även om jag sedan vi byggde huset har drömt om en punschveranda på baksidan så har vi ett annat projekt som ligger närmre i tiden och det är att renovera köket. En köksrenovering som faktiskt är en konsekvens av att vi fick en ide om att även där sätta in en altandörr ut i trädgården, från köket alltså, för precis bakom köksväggen hittar man min favoritplats i trädgården. Vi har ju byggt vårar hus själva och skapat de där ytorna vi vill ha. Huset och carporten är placerade där de står enbart för att vi ville få till en gränd. En yta mellan huskroppar där ingen ser in. Vår gränd är ganska stor, helt insynsskyddad och har sol från tidig tidig morgon tills det är dags att äta middag och då är skuggan efterlängtad. Skulle vi vilja sitta i sol äter vi på altanen som har sol ända tills solen går ner.

Vi byggde huset runt en gränd och nu ritar vi alltså på ett nytt kök med altandörren som utgångsläge och längtan efter att inne och ute säsongen kan skynda på lite.

I torsdags var jag på en supertrevlig presslunch med Skånska Byggvaror. Och förutom en god lunch mellan växthusen smakade jag min första spättekaka, läs “Spiddekaga“, fick vi en nutidsorientering inom utbudet av uterum (drömmen om min punschveranda fick en del näring kan jag säga), en genomgång av trenderna inom förvaringslösningar och inte minst blev vi varse om våra utmaningar när det kommer till förvaringen i våra hem. Vi fick några tips och hjälpmedel för att komma tillrätta med vår garderob tex. Jag tror jag måste be om att få återkomma till det 😉 för jag har något annat som brådskar lite.

 

skånska byggvaror förvaring

 

Kanske har ni trädgårdsarbete inplanerat hela helgen? Trendstefan var nämligen också på plats för att pata lite trädgårdstrender med oss och innan ni åker till handelsträdgården har jag några trender att bjuda på…och en utlista. Jo då, det finns växter som är hopplöst ute…om ni nu bryr er om det?!

 

inne och ute-listan trädgårdstrender

 

5 trender inom odling

 

Odla inne – Odla inomhus i små terrarier, drivhus och miniväxthus. Framåt sommaren kan ni absolut lyfta ut era odlingar i trädgården. Självhushållning är extra hett, odla dina egna morötter, kryddor och jordgubbar. Tänk en sallad där du själv har drivit upp varenda gröda?
Eftersom både odla inne och ute är inne så är det allra trendigast att odla i krukor för det allra hetaste är nämligen att flytta runt sina odlingar mellan inne, ute, inne, ute…ja ni hajar.

Arkitektoniska trädgården – Planera din trädgård utifrån olika rum. Anlägg gångar, små häckar och till och med staket för att skapa dynamik. Extra mycket kärlek och engagemang ska du lägga på att belysa din trädgård. Det är ett utmärkt sätt att både skapa rum men också dynamik och mysfaktor i din trädgård. Senaste nytt är också att tonåringen skall ha ett eget trädgårdsrum. Vart ska annars tonåringen grilla sin korv? Min personliga reflektion är Självklart. Tonåringen kan ju nämligen inte längre lämna tomten efter som det trådlösa nätverket då upphör. hahaha Säg inte till min H att han har “rätt” tillett eget rum i trädgården, tänk om han gör anspråk på gränden. 

Gräs – (nu vaknar min man, han har tjatat om gräs i 15 år) Men man ska ha gräs i trädgården. Den fascist-klippta gräsmattan är hopplöst ute. Änligen! Nu tänker vi ängen, strån och ax. Vi vill höra gräset frasa i vinden och vi vill meditativt vandra över änget och känna med handen hur gräset viker undan. Hundkex är den trendigaste blomman så i år är min standardbukett hetare än hetast. Älskar hundkex.

70-tal – Ja, även i trädgården. Tänk stora svulstiga blommor, pioner är ett utmärkt exempel. Skönt för mina pioner hade jag aldrig övervägt att gräva upp. Plocka buketter som är vilda, mixa och matcha, det viktigaste är färg.

Lifestyle – Kan det vara så att nästa nya TV-succe är “Hela Sverige odlar”? Att veta mycket om trädgård, att vara kunnig, att ha gröna fingrar kommer att värderas högt. Vi använder inte längre blommor som kuriosa och dekor utan vi vill veta vad vi väljer och hur de ska skötas. På modefotograferingar kan setdesigners bytas ut mot en florist för att skapa miljö och det kan till och med vara floristen och varken fotograf eller stilist som är den stora stjärnan. Är trädgårdsmästare och floristen nästa stora rockstars?

 

trädgårdstrender 2016

stylist tove castorJust här bilden stylade jag sommaren 2014. Bilden på singer-songwriter Miranda Verdier hamnade sedan på både skivomslag och som konsertaffisch. Fotograf Marcus Nyberg, Stylist Tove Castor.

 

That´s it Det där blir ju inte så svårt 🙂 Ute-listan däremot…Här kommer den:

Allium – Hopplöst ute, skynda dig att rucka dem så fort de kikar fram.

Pilträd – No more prydnadsträd. Promise!

Rostig plåt – Det är inte trendigt längre med plåtdetaljer som får rosta vackert.

Fascistgräsmattan – Äntligen. Låt golfarna leka på sina greener och låt mina bocciabollar rulla lite snett och via av i en liten grop!

Buxbom – Vilken lättnad. Jag grävde upp mina förra sommaren för ärligt. De är ju bara fina precis när man köpt dem sedan växer de ojämnt, blir lätt gula och så luktar de ju faktiskt kattkiss när de är lite för torra.

trädgårdstrender 2016

 

Själv kommer jag låta trädgården bero ett par helger till för handbollssäsongen har inte slutat. Jag kan lättat konstatera att min inre kompass inte placerar våran trädgård på utelistan, att jag bör ta tag i det sista av mina förvaringsproblem (jag har ju faktiskt byggt ett dressingroom alldeles nyss och byggt ut vår hall) och att jag efter att jag fått min efterlängtade altandörr till min underbara gränd kanske ska fokusera på min dröm om det där uterummet. Precis som de på Skånska Byggvaror sa, det förlänger sommarsäsongen med flera månader och det vill jag såklart. Hade jag haft mitt uterum hade det stått säsongsklart till Valborgsmässoafton!

 

Written By
More from Tove Castor

Lunchen är räddad!

Inte trodde jag att lunchen skulle bestå av en fjällfisk på ön...
Read More

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *