TÄVLING

Vinn årets kokbok till farsdag!

Är det någon som har koll på just faderskap och snart även farfadersskap så är det Robbe Eriksson VD på Skabetti Books & Agency. Här har ni en kille som går sin egen väg och i sin debutbok …och så åt de också… väljer han att lyfta andra spännande profiler ur historien som gjort just detta. Kokboken är skriven tillsammans med bl.a Edward Blom och den är en härlig mix av mat, dryck, människor och fenomen. Här bjuder Robbe oss på många kloka ord och eftertanke kring ämnet farsdag, häng med!

Fars dag! farfars dag! Eller varför inte farfars fars dag?

Då var det då dags för årets fars dag firande. Tycker det har blivit lite mycket dagar som skall firas nu förtiden. Både Kanelbullar, räksmörgåsar och kladdkakor har ju sina egna dagar i kalendern nu för tiden, men det är väl sådana viktiga saker som vi människor av idag tycker bör uppmärksammas.

När det gäller det här med att vara far, är detta i stort en surrealistisk upplevelse tycker jag. Jag menar att man är någons far är ju lite svårt att greppa och eftersom jag fick mitt första barn när jag var 23, har det liksom alltid funnits med mig så länge jag kan minnas. Självklart är det en stor grej, men samtidigt den mest naturliga i världen.

Nu när min äldste som skall få ett eget barn, känns det ju än mer surrealistiskt och nu kan man nog börja tala i termer som ”supersurrealistiskt”. Vet inte varför man har så svårt att ta in detta? Kanske är det för att, ju längre upp i generationerna man kommer, ju äldre måste man ju vara, eller? Det kanske är därför man förtränger det hela. För att man omedvetet vägrar inse att om man är någons farfar, måste man ju vara sjukt gammal och vem vill vara sjukt gammal, inte jag i alla fall!

Det är ju förstås stort och mäktigt att bli förälder, men på något sätt tycker jag ändå att det är större att bli farfar. Då har man på något sätt mer tid att reflektera över det hela och känna stolthet över vad man har varit med och skapat. Alla känner säkert olika inför faderskapet, men så känns det för mig i alla fall.

Nu när det är dags att fira min egen far, så tänker jag att det borde finnas en farfarsfars dag. Jag menar om det är mäktigt att vara farfar, så måste ju känslan av att vara farfars far vara ännu mäktigare.

Jag älskar ju min pappa, även om detta är något vi kanske inte säger till varandra tillräckligt mycket. Vi vet ju det ju ändå på något manligt outtalat sätt. Klandrar inte min far för att han inte utbrister i spontana känsloyttringar i tid och otid. Han är ju född på 30-talet och män från den tiden fick inte lära sig att uttrycka sådana känslor öppet. Det tillhörde inte till det sätt som män skulle vara på.

Själv försöker jag jobba på att bli bättre på detta. Försöker säga att jag älskar mina barn så ofta som möjligt, men det är faktiskt svårare än man tror. Om man bara säger det i förbifarten, så känns det lite tvunget och krystat, vilket brukar resultera i att barnen tittar oförstående på en med en blick som säger ungefär: ”Vad har hänt med honom nu då, har han druckit nu igen?” och det känns som man måste hitta ett bra och lämpligt tillfälle att säga det på. Förresten brukar säga det till alla jag tycker om nu förtiden, bara för övningens skull! Låter kanske konstigt, men det behövs för att det skall kännas naturligt.

Tror det är en grej vi män måste jobba på, för jag tror att det tar några generationer innan saker och ting ändras och blir en naturlig del av hur vi män är och uppträder. Jag är ju min fars son och vi är endast en generation ifrån varandra och när vi var grabbar ansågs det lite vekt och omanligt att visa känslor. Men nu med 44 år i kroppen har jag insett att förmågan att kunna visa känslor måste vara bland det manligaste och tuffaste som finns, just eftersom det är så jäkla svårt för oss män ibland.

Jag hoppas verkligen att mina barn och mitt kommande barnbarn blir världsmästare på att visa känslor. Det tyder nämligen på styrka, självkänsla och integritet och det vill jag att mina avkomlingar skall ha. Har man det, så har man allt man behöver. Då löser sig resten på något sätt. Efter lite övning så har det gjort det för mig i alla fall.

Grattis på Fars dag pappa, du vet att jag älskar dig och jag hoppas verkligen att någon tillsätter en farfarsfars dag, för det är du verkligen värd. Dessutom så skulle jag vilja njuta av en sådan dag, om jag blir tillräckligt gammal för att bli någons farfars far.

För att vara med och tävla om en signerad upplaga av …OCH SÅ ÅT DE OCKSÅ… vill vi att ni lovebombar och taggar en förebild i er närhet samt delar och gillar Visualisterna på Facebook 

OCH SÅ ÅT DE_OMSLAG_150814

Ev vinstskatt betalas av vinnaren. Lycka till <3

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.