VISUALISTERNA

Jag har ingenting att ha på mig!

”Framför mina ögon hänger många, många plagg. Ändå säger min hjärna till mig att jag behöver allt annat än det som hänger där.”

Det ämnet avhandlade den utställning som vi åkte på direkt efter The future of clothing under Fashion week. Det var Pia Movitz från Textilhögskolan i Borås som ställde ut sin garderob med den frågeställningen ute på Handarbetets Vänners galleri på Djurgården. ‬Pia var på plats och berättade om sitt forskningsprojekt som handlar om ‪kläder‬, mode‬ och ‪konsumtion‬. Frågan ”varför upplever jag att jag inte har något att ha på mig?” kommer sig ur att Pia liksom många av oss upplevde att hon inte hade något att ta på sig på morgonen och nyfiket (alt besatt) börjar närma sig sin egen garderob för att titta på hur det kommer sig. Det resulterar i att hon börjar dokumentera sin garderob i bild och nya frågor dyker upp. För hon har kläder att ta på sig, mycket kläder. Hur kommer det sig då att vi så många upplever att trots en garderob full av kläder har vi inget att ta på oss? Jag vill inte gå in närmare på frågan och svaret i hennes undersökning, men visst känner vi igen oss, allihopa?

Jag tyckte dock att jag hittade några svar till min egen fråga när jag går igenom Pias garderob på väggen. Känslan vi har och felen vi gör är vi nämligen inte ensamma om. Många köper samma plagg om och om igen och slår till på något färgstarkt och mönstrat till sommaren, en solitär. Inte alla har tiden och möjligheten att göra så mycket research och samla så mycket kunskap inför shopping som en stylist har, kanske inte heller medvetenheten att ta sig an att komplettera garderoben smart och skapa möjligheter.

jag funderar nu på om jag skall angripa min egen garderob på liknande sätt och fylla alla hål och förpassa all hinder inför känslan att det inte finns någonting. Man kan ha hur mycket kläder som helst men det betyder inte att man har en bra mix för att få till det.

Har ni något problem med eran garderob? Köper ni samma plagg om och om igen? Lockas ni till att köpa färg fast ni trivs bäst i svart eller är det så att över och underdelar inte passar ihop?

Kanske saknas det några nyckelplagg? Jag brukar kalla dem nyckelplagg, inte de man bygger garderoben runt utan de som låser upp de dörrar som hindrar oss från att använda det vi redan har. De plagg vi redan har valt och tycker om. Hur ser det ut i Er garderob?

IMG_6547IMG_5283 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.