VISUALISTERNA

VÄGEN TILL MODEBRANSCHEN

En vanlig fråga är hur man får in en fot i modebranschen och det finns nog lika många sätt som det finns personer som jobbar i branschen. Idag tänkte jag dela med mig av min väg. Inte för att den har varit självklar eller spikrak eller för att jag är hundra på att jag kommer att jobba med det jag gör nu för resten av livet, utan snarare för att dela med mig av mina erfarenheter för den som kanske själv skulle vilja jobba med mode.

En liten flashback…

Allt började med mitt intresse för att skriva, som blev tydligt när jag var runt 12 år och jag bestämde mig för att jag skulle bli författare när jag blev stor. I högstadiet byttes författardrömmarna mot journalistdrömmar och jag gjorde min prao på en kommunikationsavdelning. Som avskedspresent fick jag en bok av Linda Skugge och när jag slukat den så stavades drömjobbet istället krönikör. När jag började gymnasiet började bloggarna ta över världen och Elin Kling blev min stora förebild. Mitt modeintresse tog form och kombinationen mode + skrivande fick mig att starta min första blogg i januari 2005. Den uppdaterades oftare än mina senare bloggförsök men var inget som skulle ta mig närmare drömjobbet – moderedaktör.

Lite mer nutid…

På universitetet pluggade jag strategisk kommunikation, en bred utbildning som täcker flera olika områden inom kommunikation, eftersom jag ville ha något att falla tillbaka på om drömmen om modebranschen inte skulle bli slå in. När jag hade tagit min kandidat flyttade jag till Stockholm och läste ett år modevetenskap för att bredda mina kunskaper inför nästa steg. Nästa steg var nämligen en praktik inom modebranschen. Jag gjorde en lista över alla PR-byråer (med modeanknytning) i Stockholm och skrev ner vad mina favoritbloggare hade sagt om respektive byrå. Hanna Liska PR och Presskontakterna var två av de som toppade listan och jag blev kallad till intervju hos båda. Till slut så blev det hos Hanna som jag spenderade ett halvår med att göra kreativa pressutskick, mingla med stylister och bloggare, författa pressmeddelanden och mycket mer. När min praktik var slut var jag inte helt säker på hur jag skulle ta mig vidare men av en slump så stötte jag ihop med Niklas på ett event. Vi hade träffats under min tid hos Hanna och han berättade att han behövde en assistent. Två veckor senare var jag på intervju och ytterligare två timmar senare gjorde jag mitt första uppdrag som stylistassistent! 

Sammanfattningsvis…

Vägen har inte varit spikrak, som sagt, men ändå helt fantastisk! Nyckelordet har varit praktik och det har både varit hårt jobb och en hel del tur inblandat. Jag vill också tillägga att ibland blir saker inte som man har tänkt sig, men allting går om man bara vill. Och vilken tur förresten att man kan ändra sig och att drömmar kan få formas och förändras i takt med att man själv förändras. Nu återstår att se vad framtiden har att bjuda på för spännande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.