stroke
LIFESTYLE - TOVE CASTOR,  STROKE

DUBBELSEENDE; SYMTOM VID STROKE

I samarbete med Synoptik 

För att göra en lång historia kort…

20 juni 2019 klev jag upp för att göra mig iordning för att åka till jobbet. Det blev inte så. 06:45 var det något som hände, helt plötsligt såg jag dubbelt. Två, väldigt tydliga likadana bilder men med en förskjutning, vilket ledde till att K ringde ambulans och därefter känns det både som att jag kommer ihåg minut för minut och samtidigt är allt som en film. Det visade sig att jag fått en stroke.

På Akademiska sjukhusets akutmottagning passerade det en mängd specialistläkare som alla försökte utesluta det ena efter det andra. Jag var nämligen ”alldeles för ung ,för frisk och hade för få symptom” som pekade på stroke. Mitt allra tydligaste symptom var mitt dubbelseende, som gjorde det omöjligt att både stå, gå och sitta. Allt var väldigt virrigt och allt jag såg fanns i två upplagor framför mig, lite omlott och lite på sne, och det var helt omöjligt för mig att veta vilken bild, vilken av de två rummen/läkarna som jag såg framför mig som var den riktiga. Det gick helt enkelt (svårt) inte att tyda vad som var på riktigt. Därför kördes jag till Ögon och de gjorde en noggrann utredning men kunde inte hitta några fel. Det tog ett bra tag för alla specialister att passera men min läkare på akuten gav sig inte och trots att neurologen uteslutit stroke så var det där vi tillslut landade. Efter en kärlröntgen som inte visade något valde men att skicka mig till magnetröntgen och då, sent påeftermiddagen konstaterades en infarkt i thalamus och att stroke var ett faktum. 

Syna Ögat

Syna Ögat™ är en utökad synundersökning som inkluderar både ögonbottenfotografering, synfältsmätning och tryckmätning. Med Syna Ögat™ går det att hitta tecken på vanliga ögonsjukdomar.

När jag för första gången genomgick undersökningen Syna Ögat hos Synoptik tyckte jag att det var så spännande. Det visade sig att jag hade pigmentsfläckar ”födelsemärken” på hornhinnan men det var inget farligt. Inte helt vanligt, men inget ovanligt. Det var just den där pigmentsfläcken som gjorde att jag tog en bild och följde upp med ett besök och ytterligare en undersökning ett år senare. För att de om det förändrats, vilket det inte hade.

 

Bild från min undersökning september 2018 och april 2019 (ca 2 månader innan min stroke)

 

Så här, mer än ett år efter stroken, så är jag fortfarande sjukskriven. Jag lider av en svår hjärntrötthet och ett av det tydligaste problemet som uppstår är att min syn förändras under dagen, avståndsbedömningen likaså och att höger och vänster öga skickar olika signaler till hjärnan. Det leder till att jag under dagen blir väldigt trött, yrslig och illamående. Att jag dras med kraftig huvudvärk och migrän.

Därför känns det så tryggt att jag nu efter ett besök hos Synoptik kan konstatera att min syn är oförändrad, mina ögon är fullt friska, min syn har inte försämrats alls av stroken. För min del har det underlättat så att ha den här dokumentationen över år att tillgå i min utredning om behov för rehab. Där har vi kunnat utesluta att problemet inte sitter i ögat.

 

Bild från augusti 2020 – lite mer än ett år efter min stroke.

Jag går fortfarande regelbundet på rehab och med små små steg så gör jag framsteg. Det är små små framsteg varierat med träning och mkt vila. Jag tränar bla att jobba med båda ögonen samtidigt och att hjärnan skall tolka signalerna lika. Hjärnan har verkligen en fantastisk förmåga att komma igen och det är jag så tacksam för.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.