FASHION - TOVE CASTOR

Ikat – Vackert mönster och fascinerande teknik

Ikat, batik, screentryck och blocktryck, ja listan kan bli hur lång som helst om vi skall prata om mönstringar av textilier. Det som gör Ikat unikt i den lilla listan jag just skrev är att det inte är en efterbahandling utan en form av varp och inslagseffekt.

 Ikat härstammar från det Malaysiska ordet mengikat. Mengikat betyder ungefär knyta, binda, vira om och det är ungefär så det går till. Har jag nämnt att jag har en vävlärarutbildning? Ikat är en vävteknik där man använder garn och varp som är infärgat med batikteknik. Man knyter snöre om vissa delar av garnet eller varpen för att det ska bli ofärgat. I och med att man knyter hårt kommer inte färgen åt i färgbadet. Kännetecknande för ett Ikat-tyg är att färgen alltid flyter ut lite i kanten på mönstret. Det är inte precist, som vid tex screentryck, men det är det som gör det så otroligt vackert!

 

 

 

Här ser ni hur delar av varpen färgats och delar av varpen fortfarande är vit.

 

47114799-eJelr

 

När man sedan drar på varpen i vävstolen ser det ut så här. Nu tror jag att ni kan föreställa er hur det färdiga tyget kan komma att se ut.

På nästa bild kan ni se hur det blir när både varp och inslag har färgats innan. Följ en tråd i taget så ser ni hur den går från blå till vit och sedan blir blå igen. Det krävs mycket planering redan från start för att bygga upp det mönster man vill ha.

 

 

Här är ett exempel på en varpmönstrad Ikat i flera nyanser. Hur vackert?

 

Large_0336836

 

Idag och i morgon finns fortfarande chansen att tävla om lyxiga kökshanddukar i Ikat från Lidby Living här på Visualisterna.se. Tävlar gör du HÄR!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.