FASHION - TOVE CASTOR

Vårens 4 starkaste trender – del 4

Inga krusiduller, Inget överflöd, Less is more och färgskalan är nära på ingen skala alls utan vi pratar några få kulörer.

Minimalismen idag bär en ny sorts enkelhet i designen. Nya material och innovativa tillskärningsidéer möjliggör att vi kan nämna enkelhet och passform i samma mening. Långa T-shirtklänningar i jersy, smokingjackor och långa raka kappor, raka byxor och stora kaftaner. Det är avskalat, rakt och enkelt, men välskuret.

Bild07

 Gwyneth Paltrow tillsammans med Kate Moss är trendens fanbärare redan från 90-talet.

Minimalismens stora genombrott sker på 90-talet som en direkt reaktion på 80-talets överdåd. Precis som floder power eran var en motreaktion till kriget. Under 80-talet var allting maffigt, pråligt och lite för mycket. Vid middagsbjudningar skålade i kreativa förfriskningar, åt på finporslin och yta var väldigt viktigt. En pådrivande faktor till att 80-talets överdåd övergår i 90-tals minimalism är så klart det ekonomiska läget, 90-talets ekonomiska kris. Och ser vi tillbaka så har modet historiskt sett alltid blivit enklare, mer nedtonat och avskalat när ekonomin kommit i gungning, helt enkelt för att det har ansetts vulgärt att klä sig för överdådigt när pengarna sinar.

Under 90-talsminimalismen är klänning med ”spagettistraps” det hetaste man kan bära och Kelly, Donna och Brenda i Beverly Hills 90210, kanske framför allt Donna är en förebild.

Bild08På bilden: Celiné, 90-tals spagettistrap-klänning, Madeleine Vionnet Biascut-dress, Moderosa – en av de trendsättande bloggarna, Kostym från Stylein SS15, Cocooncoat på catwalken AW14, Balenciagas Cocooncoat back in the days.

Balenciaga cocoon-coat och Madeleine Vionnet Biascut-dresses inspirerar till det minimalistiska modet än i dag. Biascut är när man skurit till plagget på skrå, alltså inte lagt mönsterdelarna trådrakt utan i 45 graders vinkel. Det gör att ett vävt plagg som egentligen inte har någon stretch ändå följer kroppens kurvor trots att det inte är skräddat tillskuret. Tänk er att varp och inslagstrådarna ligger som ett kors över magen istället för ett plus. Idag är Jill Sander och Celine är två av draghästarna för trenden, som bara blir större och större, och idag syns hos var och vart annat modehus. Men, i främsta ledet för denna trend under 2015 kan vara bloggscenen som är något av den nya minimalismens reklamblad. Ju enklare desto trendigare.

Så vad ska Ni köpa?

  • En casual kostym, inte figursydd med för mycket detaljer
  • En kaftan
  • En t-shirt klänning
  • En enkel jumpsuit
  • Culotte-byxor

Kvaliteten avgör. Tyg av bra kvalitet ger fint fall och sn casual men välklädd framtoning. Här skulle jag säga att om Ni satsar på bra kvalitet och hög designgrad har ni plagg ni vill använda varje dag som kommer få er att känna er välklädda och bekväma. Färgskalan som gäller är svart – vit – gråtoner & nude. Kaftanerna tenderar dock att vara mönstrade men tänkt då mer åt det grafiska hållet än det bohemiska. Liknande plagg av av sämre kvalitet skulle inte få mig att känna mig kvinnlig och snygg, tyvärr. Så är trenden din stil, satsa, annars är det bättre att experimentera med andra stilar. Men, jag säger inte att kedjorna inte har plagg i helt ok kvalitet – just den här typen av plagg tenderar de att lägga lite kärlek på!

Ni hittar Vårens 4 starkaste trender – del 1 HÄR, del 2 HÄR och del 3 HÄR

 

Alla bilder kommer från Pinterest

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.