FASHION - TOVE CASTOR

Normcore 90210

normcore-trend-2014-beverly-hills-90210

 

Jag har tidigare skrivit om Normcoretrenden vid flera tillfällen men kan inte låta bli att gå in på det igen. Vi, ja jag i alla fall, växte ju upp i Normcore och att ta sig an 90-talet igen men med en ny terminologi känns nu ändå ganska fräscht och samtida. Det är så vi gjorde 2014, vi tar något gammalt och ger det en hashtag, #normcore, då blir det så hett så hett!

Normcore är en unisex modetrend som kännetecknas av opretentiösa, genomsnittliga kläder vilket inkluderar allt från fritidskläder såsom t-shirts, tröjor, kortärmade skjortor, jeans och chinos, men inte objekt såsom slipsar eller blusar. Den här typen av plagg används av både män och kvinnor, vilket gör normcore en unisex stil. Vi kommer väl alla ihåg Beverly Hills 90210 som var ett praktexempel.

Ordet Normcore är ett uttryck format av ”normala” och ”hardcore” tillsammans och myntades faktiskt till en början av en av en trendprognosgrupp. I sin ursprungliga betydelse användes Normcore snarare för att hänvisa till en attityd än en särskild kod klädkod och Normcore-inidviden siktar mot att finna frigörelse i att inte vara någon speciell och har för avsikt att sticka ut genom att klä sig neutralt.

Normcorebärare vill alltså inte skilja sig från andra genom sina kläder det betyder däremot inte att man är omodern eller att kläderna man bär är omoderna utan är snarare en reaktion på en modemättnad till följd av de allt snabbare trendsvängningar i modebilden.

seinfeld-normcore

En Normcoreförebild är George Costanza från Sienfeld, tänk att han nu skulle bli hetare än Kramer! Bland de kedjor som vunnit stor mark i och med trenden hittar vi tex The Gap och Jack&Jones. Här hemma i Sverige tror jag nog att ni redan noterat trenden både på gatan och i butik. För många känns den redan som old news och för andra helt aktuell och till och med ny. Som vanligt i modebilden som ibland kan kännas mer som speed-dating.  Tacka vet jag Stil! Fast….damn vad roligt det är….

normcore14

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.