OXFORDSKJORTA – FASHION 101

Linne växer på åkrar och ängen, bomull på buskar vid sydligare breddgrader men vart växer oxford?

Nu kommer vi nära inpå mitt textil och materialnörderi. Jag läste just ett mail gällande skjortor och jag vet att det kanske är lite nördigt men jag blir som en trotsig treåring när jag läser skjortor i material som linne, oxford och bomull.

Här till mitt nörderi. Material och material. Linne och bomull är material, oxford och t.ex. satin är en kvalitet. Oxford kan till och med enbart vara benämningen på en modell. En skjorta med en grövre struktur och button down-krage. Materialet är ingrediensen, själva huvudråvaran. Det kan komma från djur, växtriket, olja, petflaskor… ja, you name it.

En kvalitet kan vara hur plagget är vävt eller tex stickat och i de flesta fall, vilken bindning? Vilken bindning man valt till väven avgör vilken finish plagget får. Siden är ett material, satin en bindning. Den traditionella bomullsskjortan är oftast uppsydd i en sk tuskaftväv (varannan tråd upp och varannan tråd ner, så som vi vävde på dagis…över under, över under…) och oxfordskjortan är ofta uppsydd i panama. I panama låter man fler trådar löpa tillsammans, det gör att oxfordskjortan får en grövre finish i tyget. Oxfordskjortan har också allt som oftast en button downkrage men märk väl, det står säkerligen 100% bomull på lappen inte 100% oxford.

 oxfordskjortan fashion 101 tove castor 

Så. Oxford är alltså inte ett material, ev ett uttryck för en kvalitet men främst är det namnet på en specifik skjortmodell. Hänger ni med i mitt nörderi?

Alla bilder kommer från Pinterest

Written By
More from Tove Castor

I wish

Jag älskar min svarta kappa och har letat efter en ny ett...
Read More

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *