LIFESTYLE - TOVE CASTOR

SHIBORI – DIY

Igår på Formex passade jag på att prova Shibori. Det är Handarbetets Vänner som har byggt upp ett färglabb där besökarna får prova på den traditionella färgningstekniken. Under min textilutbildning träffade jag en framstående konstnär från Finland som heter Pasi Valimaa som då höll på att utforska just den här tekniken. Han gjorde ett stort intryck på mig och det härer en teknik som intresserat mig sedan dess så självklart passade jag på att prova. Det visade det sig också att Linnea från Handarbetets Vänner varit kurskamrat med Pasi Valimaa och att de studerat Shibori tillsammans. Välden är liten.

 

Shibori Tove Castor

Shiboritekniken kan ge en mängd varierande uttryck och mönstringar.

 

Shibori Tove Castor

 

Jag valde att prova att använda ett rep. Tyget rullas upp på repet som sedan dras åt ock knyts. Tygrullen bildar då en form av munk som sedan läggs i färgbad.

 

Shibori Tove Castor

Shibori Tove Castor

Shibori Tove Castor Shibori Tove Castor

Shibori Tove Castor

 

När infärgningen är klar tar man upp ”munken”, lossar knuten och vecklar ut. Sedan sköljer man bort överflödig färg. Det här är första gången ni kan se resultatet. Det här är ingen precis, kontrollerande teknik, det är det som är skönheten, utan det bildas ett levande mönster där färgen läcker in och färgar där den kommer åt, en resarvageteknik. Med reservage menar man att det finns delar på tyget där färgen inte kommer åt, i veck t.ex. 

 

Shibori Tove Castor

Shibori Tove Castor

 

Så här blev mitt tygprov. Nära på ett snakeprint eller vad tycker ni?

 

Shibori Tove Castor

Shibori Tove Castor

 

Shibori är ett traditionellt japanskt hantverks- och formbegrepp som betyder vrida, pressa och klämma. Det är en textil reservageteknik där materialet mönstras med hjälp av träblock, vridningar, rör, stygn, och trådar. På så sätt kan man få fram de mest fantastiska mönster.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.