LIFESTYLE - TOVE CASTOR

Svansjön på Operan 

Vem har inte drömt om balett och att få gå och se Svansjön? 

I sviten av ”Vad väntar du på” bokade vi för några veckor sedan biljetter för att se Svansjön på Operan. Det är samma version av Svansjön som Mats Ek satte upp för Cullbergbaletten för nästan 20 år sedan och det var min första gång på balett. Svansjön med scenografi av Marie-Louis Ekman kändes som helt rätt val för en premiärbalett. Jag hade nämligen inte varit på balett tidigare. 

Balett är en stor inspirationskälla, inte bara för mig gissar jag, och visuellt sätter den här versionen av Svansjön spår. Svanarna dansas av både män och kvinnor och de flesta på scenen är utan hår. Man leker med könsidentiteter på ett sätt som jag förstår var kontroversiellt för 20 år sedan men som jag idag mest är fascinerande. Det blir androgynt men ändå inte. Jag kan inte låta bli att nästan bara titta på de bredaxlade genderbender-svanarna. Deras rörelser är exakta som kvinnornas men helt olika ändå på något vis. Det blir starkt men oerhört skört på samma gång.
svansjön operan män o kjol genderbender svanar manlig ballerina  
operan i stockholm svansjön  svansjön operan  
svansjön operan  
Operan är ju helt fantastiskt vacker och det ger ju en hel del mersmak. Direkt när vi kom ut började planerna. Borde vi inte gå på Opera? Jag har aldrig varit på Opera. Och Musikal? 

Det vill jag verkligen göra men härnäst är det Madonna som står på tur och sedan Bo Kaspers Orkester. Det väntas inte lika mycket längre och ingen är gladare för det än jag! 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.