FASHION - TOVE CASTOR

VAD KOSTAR MEST?

Vad är det som kostar mest och vad är det som kostar mest på miljön? Låt höra nu i kör:

Felköp!

Ja visst är det så. Det är kanske inte så svårt att räkna ut men nu är det *forskat på och då blir det ju lite lättare för världen att lita på. Svaret på frågeställningen var inte just felköp, den slutsatsen drar jag själv utifrån svaret: Främsta faktorerna av miljöpåverkan beror på hur många gånger du använder plagget och hur du tog dig till butiken.

Alltså inte tillverkning utan konsumtion? Klart tillverkningen och transporter tär på miljön men om vi inte överkonsumerar, ja då blir ju den inverkan betydligt mindre. Och den tillverkning som skett var ju inte till förgäves om plagget används om och om igen. Var ärlig nu. Vilka plagg använder du om och om igen? Felköpen? Vad får du med dig när du drar iväg för att jag måste ha något att ha på mig? En noga planerad garderobshjälte eller ett Felköp?

Ja, ni fattar. 

Den här gamla trasan – borde vara den creddigaste frasen. Onlineshopping borde vara creddigare och kanske är det här första gången PPA och miljöpåverkan, alltså en positiv sådan, går hand i hand?

Win Win

Det är inte alltid din privata ekonomi och att vara medveten miljön mår bra av samma anledning OCH tänk nu på hur viktigt det är att du köper plagget du verkligen vill ha, i rätt stl och passform än flera plagg för att det är billigt. Plagg av bra kvalitet, med bra passform, bra design är de enda plaggen som håller tillräckligt länge för att ge både PPA och göra gott för miljön. 

Jag har flera plagg, ja ganska många, som följt med mig genom åren. Hope-byxan WAS, oversize tishan från Gina Tricot, två små svarta från FilippaK och flertalet plagg från Rodebjer. Jag vet att de kommer att följa med mig länge, lääänge, tillsammans med de flesta av de plagg jag investerat i de senaste 3 åren. Mina 3 mest medvetna shoppingår. Jag bygger på en rätt grym garderob som naturen kommer att ha glädje av framöver.  

Vilket plagg som haft bäst PPA i min garderob? Det blir nog Gina Tricot tischan som visade sig vara av grym kvalitet och nästan var gratis. Och då frågar jag ju såklart mig själv -Vem fick betala för den? Om till erkningskostnaden är låg så sjunker priset och då blir priset per användning svårslaget. Men jag blir inte förvånad om min älskade Tutt-tisha kommer dra ifrån och den (nu raljerar jag) ”har nog inga barn suttit och sytt”. Den var så dyr att den som tillverkat den säkerligen fått skäligt betalt. Den är nu inne på år 3-4(?) och fortfarande kan jag tänka mig att ha på mig den varje dag. 

Slutsats. Felköp är dyrt. Felköp gör att det till tillverkats kläder som inte blir använda. Helt i onödan. 

*Avhandlingen jag snuddar vid är skriven av Sandra Roos. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.