FASHION - TOVE CASTOR

JAG FICK EN DEL FRÅGOR OM KAPSELGARDEROBEN

 

Bästa Beatrice Trodden hörde av sig till mig för att ställa några frågor om Capsule Wardrobes – Kapselgarderoben. Som jag varit inne på tidigare är jag inte ett så stort fan av basgarderoben utan triggas mer igång på garderobshjältar och en bra sammansatt kapselgarderob är ju i realiteten uppbyggd av just det. En personligt utvald grupp garderobshjältar.

Som vanligt kunde jag ha skrivit en uppsats så hon fick saxa i texten efter behov – Här följer svaren på hennes frågor:

Capsule Wardrobe

En hel garderob överfylld av kläder. Varför har jag inget att ha på mig? Jo för att du har får många plagg som tar ut varandra och som i ärlighetens namn står sig bättre själv än i kombination med resten av din garderob.

 

Vad består en capsule wardrobe av? Vilka typer av plagg?

Eftersom själva grundtanken är att du bygger en garderob som skall hålla över tid så är passform, färg och kvalitet tre viktiga aspekter. En bra start är att utgå från en färgskala då grundtanken är att plaggen ska gå att kombinera med varandra i oändlighet. Då är det viktigt att färgskalan och mönsterbilder är i harmoni med varandra. Tanken är också att kapselgarderoben skall hålla över tid, alltså över flera år och då är det viktig att investera i plagg med bra kvalitet.

När det kommer till plagg är det viktigt att de kompletterar varandra och inte manövrerar ut varandra. Exakt vilka plagg avgör du och din stil men givetvis bör man tänka in den i grupper som Byxor – Kortärmade Toppar – Långärmade toppar – skjortor/blusar – Stickade tröjor – Kjolar/klänningar – Ytterplagg – Skor.

 

Vad är så bra med capsule wardrobe konceptet?

Det finns många fördelar, miljön är bara en eftersom man tenderar att konsumera mindre och samtidigt använda de plagg man har desto mer. Ju fler gånger ett plagg blir använt desto bättre för miljön. Plagg som ”gör rätt för sig” är inte boven i miljöfrågan.

Men sedan kommer vi till de mer vardagliga fördelarna. Vilka vi älskar!

Konceptet capsule wardrobe innebär att du byggt upp en garderob anpassad för den kommande årstiden där de allra flesta plaggen går att kombinera med varandra. Där alla plaggen passar dig och din kroppsform och är noga utvalda av dig. De håller över tid i kvalitet och stil och de är framförallt anpassade efter din livsstil. Det gör att du oftare känner dig fin, att det går mycket fortare på morgonen och du spar plats i hemmet.

 

Hur ska man gå tillväga om man vill starta en capsule wardrobe? Var börjar man?

Capsule wardrobe är enligt mig inte att förväxla med den klassiska basgarderoben. Din capsule behöver inte innehålla den” perfekta vita skjortan, skinnjackan” osv… Du bestämmer själv grunden i din capsule.

Ofta är det bra att ha ett mål gällande antalet plagg din garderob får innehålla, då blir det lättare att rensa. För du kan bli tvungen att vara hänsynslös och onostalgisk. Men med det sagt kan man inte förvänta sig att någonsin bli helt klar. Hemligheten är att rensa ofta och låta byggandet vara en process, det här är ingen quick fix och du måste alltid ligga steget före inför nästa säsong.

När du rensar:

Utgå alltid från passform. Passar det inte måste det bort eller anpassas/sys om.

Sätt en färgskala och håll dig till den. Tänk tex 3-4 basfärger, tex vit, svart, blå och beige och ett par till tre accentfärger som också de går att kombinera med varandra, tex rosa vinrött och orange.

Därefter sorterar du plaggen i olika grupper som tex överdelar, nederdelar och klänningar/kjolar/jumpsuits.

Har du nu satt en siffra kanske du inte kan ha 5 par svarta byxor i garderoben. Men kanske kan du ha två? Välj ut modeller som skiljer sig från varandra. Du har ”inte råd” att ha flera par av samma modell. Har du slutligen 5 par byxor i olika modell, snitt och färg räcker det med att välja ut en topp och direkt har du grunden till fem outfits.

 

Vad ska man tänka på när man letar plagg till sin capsule wardrobe?

Först och främst: Utgå från plagg du verkligen gillar! Det är ingen annan än dig själv du skall tillfredsställa med din stil.

När du shoppar:

Lista, Leta och var kräsen!

Se över vad du behöver komplettera med till nästa säsong och ha alltid en lista över vad du söker i telefonen (det har jag). Om du är hängiven din ide håller du dig strikt till listan utan stress. Du får bara shoppa om det är helt rätt. Plagget ska vara inom rätt grupp, rätt färg, rätt storlek och rätt passfom. De ska uppfylla de förväntningar du har på det.

Här är anledningen till att du måste fortsätta rensa för självklart kan du inte slänga ut allt på en gång och börja från 0. Du rensar ner till låt oss säga 50 plagg (37 tycks också vara en helig siffra inom capsule wardrobe men hallå, kläder är ju så kul!). Därefter är iden – en in en ut. Kanske, om du är extra skicklig hittar du plagg som ersätter flera. Tex en varm tröja i både rätt färg, extra varm och som har den där detaljen som du känner är så du. Då kanske den kan ersätta tre andra plagg. Komprimera komprimera komprimera!

 

Hur ska man tänka per säsong? Kan du beskriva ungefär hur en kapsel per årstid ska se ut?

Din capsule kommer ställa lite krav på dig, du behöver Alltid ligga steget före!

Låt oss säga att du går från höst till vintercapsule. När du byter säsong utvärderar du vilka plagg som fungerat bra. Vilka plagg passar in och får stanna under vintern, vilka plagg kan läggas undan till våren och vilka plagg sparas till nästa vinter. Därefter tar du fram det som sparats till vintern från året innan. Gå igenom vad du sparat och utvärdera. Här rensar du igen, samma procedur. Därefter är det dags att skriva listan på vad du behöver för att klara den kommande vintern.

En capsule kan byggas utifrån grupperna Byxor – Kortärmade Toppar – Långärmade toppar – skjortor/blusar – Stickade tröjor – Kjolar/klänningar – Ytterplagg – Skor. Skillnaden mellan sommar, höst, vår och vinter är fördelningen av plagg inom grupperna.

Kärnan i garderoben kan ofta följa med från säsong till säsong, så länge de håller måttet. Men låt oss säga att du till sommaren för in blommigt och mer levande mönster medan du fokuserar på en grafisk palett under vinterhalvåret. Varje säsongsbyte ger utrymme för ett par nyinvesteringar som håller din garderob modern. Kanske tar du in en helt ny färg?

 

Kan det inte kännas begränsande med en capsule wardrobe?

Såklart, Ibland vill man ju bara ha världens största garderob och springa på alla trender och alla stilar samtidigt! <men det brukar ju aldrig vara lösningen.

Jag tror att det alltid finns en fas när det kommer att kännas helt omöjligt, när rätt köp visar sig vara fel och att gå ut och köpa en helt ny garderob känns som ända utvägen. Men över tid så infinner sig med all säkerhet en stark kärlek till den egna garderoben och sin egen stil. Det är något oerhört tillfredställande att ha plagg som verkligen passar, går att kombinera i oändlighet och att känna att det här är jag.

Här beror det ju såklart på hur benhård man är mot sig själv. Min erfarenhet är att utmaningen i detta blir ett intresse i sig och istället för att små-shoppa lite i reklampausen så använder man tiden efter att scanna nätet efter just det där rätta plagget och glädjen när man hittar det är obeskrivlig!

Toves bästa tips!

Shoppa mestadels för 12 plusgrader 🙂 Vi har betydligt oftare 12 plus än +/-25. I det segmentet kan du verkligen investera i bra design.

 

Hennes artikel i sin helhet hittar ni här!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *